Οικονομία







Υπολογισμός online της σύνταξης και του χρόνου θεμελίωσης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Τη δυνατότητα διαδικτυακής ενημέρωσης για το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για το ύψος του ποσού της σύνταξής του δίνει στους ασφαλισμένους του το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στην εφαρμογή δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν οι διατάξεις για ασφαλισμένους από ενταχθέντα ταμεία.

Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ.

Ο χρήστης καλείται να επιλέξει από μία σειρά κριτηρίων, που καθορίζουν την κατηγορία και το είδος της συνταξιοδοτικής διάταξης, αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί. Επίσης, υποχρεούται να εισάγει την ακριβή ημερομηνία γέννησης, να επιλέξει από τη λίστα τιμών (στο πεδίο Ημέρες Ασφάλισης) τις ημέρες ασφάλισης, με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί και να καταχωρήσει το έτος μέσα στο οποίο έχουν συμπληρωθεί αυτές οι ημέρες, ή το έτος που πρόκειται να συμπληρωθούν.

Εάν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει ήδη θεμελιωθεί, η πληροφορία εμφανίζεται με πράσινο χρώμα και με κίτρινο χρώμα εμφανίζεται η πλησιέστερη στο όριο ηλικίας διάταξη, που θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επιπλέον, πληροφορίες, που υπάρχουν ανά διάταξη, όπως και πίνακες, όπου εμφανίζεται η εξέλιξη των ορίων ηλικίας και των ημερών ασφάλισης, ολοκληρώνουν την πληροφόρηση στα συνταξιοδοτικά ερωτήματα.

Από την ίδια οθόνη, μέσω του συνδέσμου «Υπολογισμός Ποσού Σύνταξης» ο χρήστης μεταφέρεται στη σχετική σελίδα. Εισάγοντας τις ετήσιες αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και τις ημέρες εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν ανά έτος στη δεκαετία, ο χρήστης μπορεί να πληροφορηθεί το βασικό ποσό της σύνταξης που δικαιούται, ώστε να λαμβάνει ολοκληρωμένη την πληροφορία για τα συνταξιοδοτικά του θέματα.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει όλες τις συνταξιοδοτικές διατάξεις, που αφορούν σε γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, για όλες τις κατηγορίες σύνταξης. Στην παρούσα έκδοση, δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις που διέπουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που προέρχονται από τα ενταχθέντα ταμεία. Στόχος είναι στην επόμενη έκδοση του εργαλείου να συμπεριληφθούν και αυτές οι συνταξιοδοτικές διατάξεις, καθώς και περισσότερες πληροφορίες πάνω στους χρόνους ασφάλισης, που λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231082948

Θα εξαφανισθουν τα μετρητα τους επομενους μηνες. Η "εσωτερικη υποτιμηση" μετατρεπεται σε "εσωτερικη πτωχευση" 

Η εξαφάνιση των μετρητών θα είναι το μεγαλύτερο δράμα που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Η διαδικασία εξαφάνισης των μετρητών είναι η εξέλιξη που αρχίζει τώρα, καθώς η "εσωτερική υποτίμηση" που ζήτησαν οι εταίροι μετατρέπεται σε "εσωτερική πτώχευση" δηλαδή η χώρα δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους ξένους δανειστές.
Υπάρχουν τρείς αιτίες για τις οποίες τα μετρητά θα εξαφανισθούν απο την αγορά και έτσι θα φτάσουμε στον απόλυτο πάτο της ύφεσης μέσα στους επόμενους μήνες. 0ι αιτίες είναι :
Πρώτον το δημοσίο δεν έχει ούτε ένα ευρώ για να πληρώσει τους προμηθευτές του και αν γίνει κανένα "αστείο" με την πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ, δεν θα έχει ούτε για να πληρώσει τους μισθούς. Θα συνεχίσει φυσικά να πληρώνει τους ξένους πιστωτές (τόκους και χρεωλύσια) αλλά δεν θα πληρώνει τις εγχώριες υποχρεώσεις του. Ήδη ψηφίστηκε νόμος που δίνει το δικαίωμα στο δημόσιο να πληρώνει με ομόλογα - οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.
Ο δεύτερος λόγος είναι οτι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε απο τις ελληνικές τράπεζες να της παραδώσουν εντός του Απριλίου πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων 95 δισ ευρώ που έχουν πάρει μέσω εγγυήσεων και ομολόγων. Οι τράπεζες θα πρέπει κάθε μήνα να επιστρέφουν τα συμφωνημένα ποσά στην ΕΚΤ και αυτό φυσικά θα περιορίσει τη ρευστότητα τους ασφυκτικά. Με λίγα λόγια οι τράπεζες δεν θα δώσουν φέτος καθόλου δάνεια και μάλιστα θα περιορίσουν τα δάνεια που ήδη έχουν χορηγήσει. Όποιο δάνειο λήγει δεν θα ανανεώνεται.
Τρίτον, η αγορά λειτουργεί μόνο με επιταγές και μάλιστα μεταχρονολογημένες μεγάλης διάρκειας. Οι επιχειρήσεις έχουν δυσκολία εξεύρεσης μετρητών για να πληρώσουν τους μισθούς και τις άλλες υποχρεώσεις τους. Συνεπώς θα αρχίσουν να καθυστερούν τις πληρωμές των υπαλλήλων τους και των προμηθευτών τους. Η διακράτηση μετρητών θα γίνει το "εθνικό σπορ" για όλες τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές, οι οποίοι θα διακόψουν εντελώς την κατανάλωση εκτός των πολύ αναγκαίων προιόντων και υπηρεσιών.
Εξαιτίας της εξαφάνισης των μετρητών θα μπούμε σε μια "φούσκα χρέους" όπου ο ένας θα χρωστάει στον άλλον  και θα ξεσπάσει νέο κύμα διαδοχικών πτωχεύσεων.
Οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο, δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση ακόμη και αν είναι ευνοικές για την ελληνική υπόθεση. Και αυτό διότι η ρευστότητα δεν απελευθερώνεται άμεσα, αλλά σταδιακά στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τα χρήματα με τα οποία τροφοδοτείται η ρευστότητα είναι και πάλι δανεικά, συνεπώς κάθε ένεση ρευστότητας σήμερα δημιουργεί νεός χρέος.
Τα μόνα μετρητά που θα μπούν στην ελληνική οικονομία φέτος θα είναι τα τουριστικά έσοδα και τα έσοδα απο τις εξαγωγές. Αυτά ασφαλώς θα περιορίσουν την ασφυξία, αλλά επαρκούν; Αμφίβολο. Η έλλειψη μετρητών θα είναι η θρυαλίδα για την κοινωνική έκρηξη διότι οδηγεί αυτόματα απο την φτώχεια στην πείνα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και τότε θα αρχίσουν οι πολιτικές εξελίξεις. 

http://www.inews.gr/38/tha-exafanisthoun-ta-metrita-tous-epomenous-mines-i-esoteriki-ypotimisi-metatrepetai-se-esoteriki-ptochefsi.htm 


Κόβονται τα ειδικά μισθολόγια και επιδόματα στο Δημόσιο
 Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στον «κορμό» του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τους εργαζομένους των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής, που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.
Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν, ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.
Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, αναφέρουν ότι η λύση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπάλληλοι στα νέα δεδομένα των αποδοχών τους που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόμισθων θα μειωθούν έως και 20%.
Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να διαφοροποιούνται οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών και ως προς το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα συνθηκών εργασίας θα ενσωματώνει μέρος των ειδικών επιδομάτων που ήδη καταβάλλονται γι' αυτόν τον σκοπό (π.χ. επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ).
Οι βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο θα είναι:
  • Iδιες αποδοχές για όλους τους υπαλλήλους που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
  • Διατήρηση του συνολικού μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων (15,4 δισ. ευρώ.) έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις περικοπές των επιδομάτων το 2010.
  • Αναπροσαρμογή και ανακατανομή των επιδομάτων προς όφελος των χαμηλόμισθων.
Οι υπάλληλοι που λαμβάνουν «υψηλά» επιδόματα θα χάσουν μέχρι και το 40% των αποδοχών τους.
Αντίστοιχα το σύνολο των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν από το «μαχαίρι» των υψηλών επιδομάτων θα αναδιανεμηθεί σε υπαλλήλους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=99723170

Σόιμπλε: Λάθος η επιστροφή στη δραχμή
Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι ταμπού, αλλά το θεωρώ λάθος, δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Fokus.
Παράλληλα, αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, προβληματικών χωρών από το Ευρώ. «Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα» λέει.
Προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματατος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας» σημειώνει ο κ. Σόιμπλε. «Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη» προσθέτει.
Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διασωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. "Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε" λέει ο κ. Σόιμπλε.
Την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων "ΕΕΑG" - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1937915

 Επιμήκυνση λιτότητας έως το 2015 με πρόσθετα μέτρα 23 δισ. ευρώ στο «Μνημόνιο Νο4»




Αθήνα
Παράταση της λιτότητας μέχρι τουλάχιστον το 2015 σηματοδοτεί το «Μνημόνιο Νο 4», με νέα μέτρα που ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ, από φέτος μέχρι και το 2015 (δηλαδή την μετά μνημονίου εποχή).

Την ίδια ώρα η Κομισιόν εκτιμά ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εγγυημένη.

Ετσι στο μνημόνιο Νο4 γίνεται λόγος για περαιτέρω περικοπή αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, αλλά και περιστολή των δαπανών υγείας.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231080855

Η ανεπίσημη μετάφραση του κειμένου του Μνημονίου Νο4
http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/e3/e0/8c/e3e08cdd8784725dcf865146739c7c1addb67975/application/pdf/MoU_+25_2_2011.pdf

Οι περιορισμοί στις συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται

Διευκρινίσεις για τους περιορισμούς στο ύψος των συντάξεων που θέτει ο νέος ασφαλιστικός νόμος στο ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας (πρόκειται για το Ν3863/2010), για τους συνταξιούχους οι οποίοι είναι κάτω από 55 ετών προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Μετά τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου, οι συνταξιούχοι παίρνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο έτος (σήμερα 991,20 ευρώ). Το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια καταβάλλεται κατά τα έτη 2010 και 2011 μειωμένο κατά 70%.

Το όριο των 30 ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά 6 ημερομίσθια (σήμερα 198,24 ευρώ) για κάθε ανήλικο ή ανίκανο για βιοποριστική εργασία παιδί ή για παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω των 24 ετών.

Στην περίπτωση που ο απασχολούμενος λαμβάνει περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, η περικοπή θα γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης από τις κύριες συντάξεις.

Επισημαίνεται ότι για τον προσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων δεν λαμβάνεται υπόψη η επικουρική σύνταξη. Για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας που εργάζονται ως μισθωτοί, ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης.

Οι συνταξιούχοι οι οποίοι αυτοαπασχολούνται , υποχρεούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Από την προσαύξηση εξαιρούνται όσοι υπάγονταν σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς ή το Δημόσιο, και οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν για τη συγκεκριμένη απασχόληση υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο φορέα ασφάλισης.

Οι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται, στον επιζώντα των συζύγων, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Εξαιρούνται και εργαζόμενοι που έχουν την ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ ή τρίτης χώρας, και υπόκεινται στη νομοθεσία ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών της Ε.Ε, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και οι επιζώντες τους.

Επίσης ιπτάμενοι χειριστές καθώς και ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας) μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι που εργάζονται οφείλουν να το δηλώσουν. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος δεν δηλώσει ότι εργάζεται, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο (επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας).

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231080986 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου