Επιστήμη/Τεχνολογία

Ασθενής ακρωτηριάζει το παράλυτο χέρι του για το αντικαταστήσει με «βιονικό»

Βιέννη, Αυστρία
Ένας 26χρονος ασθενής στην Αυστρία δέχτηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του παράλυτου δεξιού του χεριού ώστε να το αντικαταστήσει με ένα βιονικό άκρο που ελέγχεται με τη σκέψη. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται αυτή η παράξενη επέμβαση -ο πρώτος ασθενής δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος ένα χρόνο αργότερα, καθώς μπορεί πλέον να ανοίγει μπουκάλια και να δένει τα κορδόνια του.

Ο 26χρονος «Μάιλο», σερβικής καταγωγής, τραυματίστηκε στο πόδι και τον ώμο όταν προσέκρουσε σε κολόνα με τη μηχανή του το 2001. To πρόβλημα στο πόδι αποκαταστάθηκε πλήρως, ωστόσο το δεξί του χέρι έμεινε παράλυτο λόγω τραυματισμού του νεύρου που περνά από τον ώμο (το βραχιόνιο πλέγμα). Οι αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκατέστησαν την κινητικότητα του βραχίονα, όχι όμως και της παλάμης και των δακτύλων.

Σήμερα, ο Μάιλο αναρρώνει από τον εθελοντικό ακρωτηριασμό του, τον οποίο πραγματοποίησε η ομάδα του Όσκαρ Άζμαν, καθηγητή Χειρουργικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Όταν επουλωθεί το τραύμα στο κολόβωμα (στο οποίο μεταμοσχεύθηκε μυικός ιστός από το χέρι που θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τη σύνδεση του πρόσθετου άκρου), οι γιατροί θα του συνδέσουν το βιονικό χέρι της γερμανικής εταιρείας Otto Bock.

To μηχανικό χέρι περιλαμβάνει έναν μικροεπεξεργαστή που δέχεται σήματα από δύο αισθητήρες τοποθετημένους με αυτοκόλλητο πάνω στον βραχίονα. Οι αισθητήρες διαβάζουν τα νευρικά σήματα που κανονικά θα έλεγχαν τους μύες του χεριού -με άλλα λόγια, ο Μάιλο θα μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μηχανικά δάχτυλα με τον ίδιο τρόπο που θα κινούσε τα δικά του.

Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι το βιονικό χέρι δεν μπορεί να περιστρέφεται μόνο του -όταν χρειάζεται, ο ασθενής θα πρέπει να περιστρέφει τον μηχανικό καρπό με το άλλο του χέρι.

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, όταν οι αισθητήρες του συστήματος αυξηθούν από τους δύο στους έξι.

Το νεότερο βιονικό άκρο με έξι αισθητήρες δοκιμάζεται ήδη από τον ασθενή στον οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι ο πρώτος εθελοντικός ακρωτηριασμός. Ο 24χρονος ασθενής, γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα Πάτρικ, είναι ήδη ενθουσιασμένος με το νέο του αριστερό χέρι.

Για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, ο Πάτρικ μπορεί να πραγματοποιεί σύνθετες κινήσεις όπως το να βγάζει το πώμα από μπουκάλια και να δένει τα κορδόνια του.

«Η αντίδρασή μου ήταν "Χριστέ μου, έχω καινούργιο χέρι!"» είπε ενθουσιασμένος ο Πάτρικ στο BBC.

 


Η Ευρωπαική Ενωση ανακοινώνει μέτρα για την απαγόρευση της βενζίνης και του πετρελαίου diesel μέχρι το 2050

Ακούγεται όλο αρκετά ενδιαφέρον. Φυσικά, τουλάχιστον ένας αναλυτής της βιομηχανίας πετρελαίου βλέπει το πετρέλαιο να εξαντλείται σε πενήντα χρόνια, οπότε κάποιος πρέπει να βρει την καλύτερη λύση γρήγορα.

Σύμφωνα με τις νέες εκθέσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει σχέδια για την απαγόρευση όλων των ορυκτών καυσίμων που κινούνται τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Το λεπτομερές σχέδιο που θα περιγραφεί στο χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεταφορές, το οποίο θα βγει τη Δευτέρα. Έως το 2030, η ΕΕ σκοπεύει να έχει μειώσει τα ορυκτά καύσιμα κίνησης κατά το ήμισυ, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

Η ΕΕ ελπίζει να επιτύχει το στόχο της δίνοντας έμφαση στην υβριδική τεχνολογία στις επόμενες δεκαετίες για να πετύχει μια ομαλή μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια έως τα μέσα του αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος της αλλαγής φαίνεται να απομακρύνεται από την προσωπική μεταφορά και προς τα δημόσια μεταφορικά μέσα, όπου είναι δυνατόν.
http://www.americablog.com/2011/03/eu-working-on-plans-to-ban-gas-and.html 
by Chris in Paris on 3/29/2011 08:20:00 PM

Ιοί που τρώνε ιούς μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον

Ουάσινγκτον
Ο τρίτος γνωστός ιός που παρασιτεί σε άλλους ιούς ανακαλύφθηκε σε μια απομονωμένη λίμνη της Ανταρκτικής. Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι αυτού του είδους οι «ιοφάγοι» ενδέχεται να είναι διαδεδομένοι στη φύση και να ρυθμίζουν την οικολογική ισορροπία.

Ομάδα Αυστραλών βιολόγων ανακάλυψε το νέο ιοφάγο στη λίμνη Οργκάνικ της Αυστραλίας, η οποία σχηματίστηκε πριν από 6.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν ψηλότερα από ό,τι σήμερα.

Ο άγνωστος ως σήμερα ιός βαφτίστηκε «ιοφάγος της λίμνης Οργκάνικ», ή OLV.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ιό αναλύοντας μαζικά τα γονιδιώματα των μικροοργανισμών που ζουν στη λίμνη. Τα γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ιοφάγος παρασιτεί στους γιγάντιους ιούς της οικογένειας Phycodnaviridae, οι οποίοι τρέφονται με μικροσκοπικά φύκη.

Τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο ιοφάγος προστατεύει το φυτοπλαγκτό της λίμνης περιορίζοντας τη δράση των άλλων ιών.

«Η εργασία μας όχι μόνο αποκαλύπτει την εκπληκτική βιοποικιλότητα αυτής της λίμνης, αλλά αποκαλύπτει επίσης το πόσο λίγα γνωρίζουμε για την πολυπλοκότητα των εμπλεκόμενων βιολογικών διεργασιών» σχολιάζει ο Ρικάρντο Καβιτσιόλι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η ανακάλυψή του δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στην έρευνα αναφέρεται άρθρο στο δικτυακό τόπο του Nature, σύμφωνα με το οποίο ο πρώτος ιός που τρώει ιούς ανακαλύφθηκε το 2008 στο Παρίσι και ονομάστηκε Sputnik.

«Περιμέναμε να ανακαλυφθούν κι άλλοι ιοφάγοι ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι η δική μας ανακάλυψη δεν ήταν λανθασμένη» σχολιάζει η Κριστέλ Ντεζνέ, η οποία ανακάλυψε τον Sputnik στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στη Μασσαλία.

Η Ντεζνέ εκτιμά τώρα ότι οι ανακαλύψεις ιοφάγων θα αυξηθούν με «εκθετικό ρυθμό».

Ο δεύτερος γνωστός ιοφάγος είχε ανακαλυφθεί μόλις τον περασμένο μήνα. Είναι ο ιός Mavirus, ο οποίος ζει στη θάλασσα και παρασιτεί σε έναν ιό που προσβάλλει ένα είδος του ζωοπλαγκτού, το Cafeteria roenbergensis.

Και οι τρεις γνωστοί ιοφάγοι έγιναν αντιληπτοί επειδή εισάγουν τα γονίδιά τους μέσα στο γονιδίωμα των ιών στους οποίους παρασιτούν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αλληλουχίες που θυμίζουν τα γονίδια των ιών απαντώνται και μέσα στο γονιδίωμα πολλών άλλων οργανισμών, ζώων και φυτών. Συγκεκριμένα, οι αλληλουχίες των ιοφάγων είναι παρόμοιες με τα λεγόμενα τρανσποζόνια, αλληλουχίες DNA που έχουν την ικανότητα να πηδούν από ένα σημείο του γονιδιώματος σε άλλα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πολλά ζώα και φυτά είχαν εξελικτικό συμφέρον να απορροφήσουν τα γονίδια των ιοφάγων, προκειμένου να προστατευτούν από άλλους ιούς.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231101737

Eνοικίαση ολόκληρων ταινιών προσφέρει πιλοτικά το Facebook

Νέα Υόρκη
Το Facebook αναλαμβάνει ρόλο διαδικτυακού βιντεοκλάμπ: Οι Αμερικανοί χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν στο εξής να νοικιάζουν και να κατεβάζουν ταινίες της Warner Bros, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν στο μέλλον κι άλλα στούντιο του Χόλιγουντ. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν σχέδια για επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από την Τρίτη, όσοι επισκέπτονται την επίσημη σελίδα του Batman: Σκοτεινός Ιππότης θα μπορούν να παρακολουθούν ολόκληρη την ταινία πληρώνοντας 30 εικονικά νομίσματα (Facebook credits), τα οποία σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία αντιστοιχούν σε 2,2 ευρώ.

Η ταινία προβάλλεται ταυτόχρονα με το κατέβασμα (streaming) μέσω ειδικής εφαρμογής του Facebook. Όσοι έχουν πληρώσει το εισιτήριο έχουν πρόσβαση στην ταινία για 48 ώρες και μπορούν να την ξαναδούν όσες φορές επιθυμούν.

Εκτός από ταινίες για ενοικίαση, η Warner σκοπεύει να διαθέσει ταινίες και για αγορά μέσω του Facebook, χωρίς όμως να έχει διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό και σε ποιες τιμές.

«Η διάθεση των ταινιών μας μέσω του Fecebook αποτελεί μια φυσική επέκταση των προσπαθειών όσον αφορά την ψηφιακή διανομή» δήλωσε ο Τόμας Γκεουέκε, πρόεδρος της Warner Bros Digital Distribution.

Δεδομένου ότι το Facebook έχει σήμερα μια βάση χρηστών που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια μέλη, το πιθανότερο είναι ότι στο νέο εγχείρημα θα συμμετάσχουν στο μέλλον κι άλλα στούντιο, προέβλεψε ο Γιούσεφ Σκουάλι, αναλυτής της εταιρείας Jefferies, σε μήνυμά του προς τους επενδυτές.

Η νέα επιχειρηματική προσπάθεια του Facebook θα ανταγωνιστεί στην αμερικανική αγορά τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Netflix, του Hulu αλλά και του iTunes της Apple.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231082644

Θύμα τουρκικού καβγά για τη μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου έπεσε το blogspot

Αγκυρα, Τουρκία
Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να κλείσει το blogspot, το γνωστό εργαλείο της Google για τη δημιουργία blogs, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε το δορυφορικό κανάλι Digiturk για παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων ποδοσφαίρου.

Tο θέμα ήρθε στην επιφάνεια, όταν το τηλεοπτικό κανάλι διαπίστωσε ότι αρκετοί από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που μετέδιδε αποκλειστικά, μεταδίδονταν παράλληλα και από διάφορα blogs.

Σημειώνεται ότι περίπου 600 χιλιάδες Τούρκοι διατηρούν blogs μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Google.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίζεται στην αυστηρή νομοθεσία που ισχύει στη χώρα σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2010 η Τουρκία ήρε τη διετή απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο YouTube.

Η Google επιβεβαίωσε ότι ο Blogger/Blogspot έχει «κατέβει», ωστόσο, άφησε αιχμές για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης: «Ο τρόπος καταγγελίας παραβίασης κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας για περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Blogger είναι σαφέστατος και ξεκάθαρος. Ενθαρρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να καταφεύγουν σε αυτόν, παρά να επιδιώκουν καθολική απαγόρευση» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Google.

H Digiturk από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη ήταν ο μόνος τρόπος προστασίας των αγώνων που μεταδίδει κατ΄αποκλειστικότητα. Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα και τώρα τα δικαιώματα παραβιάζονται από άλλους δικτυακούς τόπους.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231081994

Παρασιτική μούχλα μετατρέπει τα μυρμήγκια σε ζόμπι

Ουάσινγκτον
Ο παράξενος κόσμος των παράσιτων εμπλουτίζεται με τέσσερα νέα είδη μυκήτων, τα οποία προσβάλλουν μυρμήγκια και ελέγχουν τη συμπεριφορά τους πριν τελικά τα σκοτώσουν.

Ο πρώτος μύκητας που ειδικεύεται στο να μετατρέπει μυρμήγκια σε ζόμπι είχε ανακαλυφθεί στα τέλη του 19ου αιώνα: το είδος Cordyceps unilateralis αρχικά προσβάλλει τους μαλακούς ιστούς του εντόμου, και στη συνέχεια επεκτείνεται μέχρι τον εγκέφαλο.

Εκεί, παρεμβαίνει με άγνωστο τρόπο στην αίσθηση της όσφρησης, αναγκάζοντάς το μυρμήγκι να ανέβει μέχρι την κορυφή κάποιου γειτονικού φυτού.

Όταν πια έχει σκοτώσει και καταναλώσει το γεύμα του, ο παρασιτικός μύκητας αναπτύσσει ένα μακρύ στέλεχος που βγαίνει από το κεφάλι του θύματος. Από εκεί, απελευθερώνει στον αέρα τα σπόριά του, εκμεταλλευόμενος το βολικό ύψος στο οποίο κατάφερε να φτάσει. Όσα μυρμήγκια μολυνθούν από τα ιπτάμενα σπόρια, γίνονται κι αυτά βορά με τη σειρά τους.

Την ίδια περίπου στρατηγική ακολουθούν τουλάχιστον τέσσερα ακόμα είδη μύκητα, αναφέρει τώρα ο Δρ Ντέιβιντ Χιουζ, εντομολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Η τετραπλή ανακάλυψή του στη ζούγκλα της Βραζιλίας δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Καθένα από τα τέσσερα είδη μυκήτων, συγγενικά με τον C.unilateralis, προτιμά ένα συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιού για το δείπνο του. Και οι τέσσερις μύκητες αναγκάζουν τα μυρμήγκια να απομακρυνθούν από την αποικία τους και να ανέβουν σε κλαδιά, όπου γαντζώνονται σε κάποιο φύλλο με ένα επιθανάτιο δάγκωμα.

Τα τέσσερα νέα είδη διαφέρουν στις λεπτομέρειες της τακτικής, στο χρώμα τους και στα μέρη του μυρμηγκιού από το οποίο απελευθερώνουν σπόρια -συνήθως το κεφάλι και οι αρθρώσεις του εντόμου.

Τα μυρμήγκια, πάντως, έχουν και ένα λόγο να χαίρονται: Σχολιάζοντας την είδηση στο δικτυακό τόπο LiveScience, ο Δρ Χιουζ δήλωσε ανήσυχος ότι ένα από τα τέσσερα είδη παρασιτικού μύκητα, το Ophiocordyceps camponoti-novogranadensis, κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της ξηρασίας που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231081900