Κόσμος

Παγκόσμιο σόου ο πριγκιπικός γάμος στο Λονδίνο

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ολοκληρώθηκε η τελετή του γάμου του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο, εν μέσω ενθουσιασμού στο Λονδίνο. Οι καλεσμένοι -ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και μέλη βασιλικών οικογενειών, διασημότητες και αθλητές- είχαν λάβει από νωρίς στις θέσεις τους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η τελετή και η πομπή ολοκληρώθηκαν χωρίς το παραμικρό απρόοπτο. Χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους γύρω από το Αββαείο και την πορεία της πομπής, και οι εορτασμοί κορυφώθηκαν τα δύο φιλιά του Γουίλιαμ και της Κέιτ από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.

Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ έφτασε πρώτος ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, μαζί με τον αδελφό του και κουμπάρο του, Χάρι.

Στη 13:00 το μεσημέρι έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η Κέιτ Μίντλτον, η οποία επέλεξε ένα φόρεμα με δαντέλα και τα μαλλιά ριχτά.

Λίγο μετά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ο πατέρας του γαμπρού, πρίγκιπας Κάρολος, μαζί με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Στη συνέχεια, αφίχθη η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τον σύζυγό της Δούκα του Εδιμβούργου.

Στις 13:20 ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντεμπουρι ανακήρυξε συζύγους τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Το ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα.

Στις 14:09, οι νεόνυμφοι βγήκαν από το Αββαείο για να ξεκινήσουν την πορεία προς το Μπάκιγχαμ, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Στις 14:24, η άμαξα με τους νεόνυμφους έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος περίμενε το πρώτο δημόσιο φιλί του Γουίλιαμ και της Κέιτ στο μπαλκόνι του παλατιού.

Στις 15:25, το ζευγάρι βγήκε στο μπαλκόνι ενώ πάνω από το Μπάγκιγχαμ πλησίαζαν τα μαχητικά αεροσκάφη «κειμήλια» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που χρησιμοποιούνται για να πλαισιώνουν εορταστικές εκδηλώσεις.

Στις 15:27, δόθηκε το πολυαναμενόμενο πρώτο δημόσιο φιλί.

Στις 15:29 πέταξαν πάνω από το παλάτι τα ιστορικά αεροσκάφη, ο Γουίλιαμ φίλησε για δεύτερη φορά τη νύφη και οι νεόνυμφοι και η βασιλική οικογένεια αποχαιρέτησαν το πλήθος και μπήκαν ξανά στο παλάτι για τις δεξιώσεις.

Ανάμεσα στους 1.900 καλεσμένους που είχαν πάρει τις θέσεις τους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ βρίσκονται, εκτός των Ευρωπαίων γαλαζοαίματων, και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια, ο Έλτον Τζον, ο Τσαρλς Σπένσερ, αδελφός της Νταϊάνα, καθώς και η Τσέλσι Ντέιβι, σύντροφος του πρίγκιπα Χάρι που είναι κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του.

Για 400 νεκρούς κάνουν λόγο οι αντιφρονούντες στη Συρία

Δαμασκός
Ξεπερνούν τους 400 οι νεκροί διαδηλωτές κατά τις διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων στη χώρα. Συλλήψεις γνωστών ακτιβιστών και στρατοδικεία καταγγέλλουν oι οργανώσεις, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Ντεράα. Οι διαδηλωτές στις αραβικές χώρες «αξίζουν υποστήριξη και όχι σφαίρες» λέει ο Αραβικός Σύνδεσμος ενώ εντείνονται οι πιέσεις στη Δαμασκό από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sawasiah ανέφερε ότι την Τρίτη ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων ξεπερνά τους 400. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι νεκροί έφτασαν τους 120.

Ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν ανέφερε επίσης πως ο Σύρος αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα -που είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στη Χομς- οδηγήθηκε την Τρίτη ενώπιον στρατοδικείου με την κατηγορία της κατοχής δορυφορικού τηλεφώνου.

«Ο ακτιβιστής και αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα θα δικαστεί από στρατοδικείο για την κατοχή ενός δορυφορικού τηλεφώνου Thuraya και ενός εξελιγμένου υπολογιστή» δήλωσε.

Ο Μαχμούντ Ίσα συνελήφθη στις 19 Απριλίου, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και αφού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Τζαζίρα για την κατάσταση στη Συρία.

Οι συριακές Αρχές συνέλαβαν την Τρίτη και τον Κάσεμ Γκαζάουι, προβεβλημένο μέλος ακτιβιστικών οργανώσεων, στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση.

Την ίδια στιγμή, 11 συλληφθέντες αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι στη Μπανιάς και στην Ίντλεμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως και στη Ράκα, στη βόρεια.

Πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται την Τρίτη στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή στρατιωτών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Επιπλέον, συριακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους λόφους γύρω από την πόλη Μπανιάς, προετοιμαζόμενες πιθανώς για επίθεση, όπως ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα πλήθος διαδηλωτών (σε 2.000 με 3.000 τους υπολογίζουν οι ακτιβιστές) συγκεντρώθηκε στη Μπάνιας ζητώντας με τα συνθήματά τους την ανατροπή του καθεστώτος.

Διπλωματική πίεση στη Δαμασκό

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά της Δαμασκού, ως απάντηση στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Παρίσι και Ρώμη επέκριναν έντονα την στάση της Δαμασκού, με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι να την καταδικάζουν ως «απαράδεκτη» σε κοινές τους δηλώσεις από την ιταλική πρωτεύουσα.

«Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να στείλει ισχυρό σήμα στις συριακές Αρχές ότι τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Συρία και με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην περιοχή για πιθανά νέα μέτρα» δήλωσε από την πλευρά του και ο Βρετανός υπουργός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

Επιπλέον ο κ.Χέιγκ ζήτησε από την συριακή κυβέρνηση τερματισμό της βίαιης καταστολής και μεταρρυθμίσεις ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απομάκρυνση των περίπου 700 Βρετανών πολιτών αν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο ζήτησε ήδη από τους πολίτες του να φύγουν από τη Συρία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως η ευρωπαϊκή διπλωματία θα εξετάσει σύντομα την κατάσταση στη Συρία και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στη βελγική De Standaard πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει τους Σύρους που ζητούν την ανατροπή του Άσαντ.

Οι Βρυξέλλες, ανέφερε ο Ρομπάι, πολύ δύσκολα θα κατάφερναν να αποσπάσουν την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου ή του ΟΗΕ για να παράσχουν κάποιου είδους βοήθεια.

* Όπως έγινε γνωστό, ο σύρος πρεσβευτής στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί η διαμαρτυρία των γερμανικών Αρχών για τη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε. «Οι βάρβαρες επιθέσεις στους ειρηνικούς διαδηλωτές και σε αυτούς που θρηνούσαν σε κηδείες μας έχουν συγκλονίσει», σημείωσε ενώ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Επιτροπή
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συζητήσουν για την κρίση.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη «στοχευμένων» κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.

Η Ουάσινγκτον κινείται με προσεκτικά βήματα στο θέμα της Συρίας, καθώς δεν επιθυμεί μια επέμβαση του τύπου της Λιβύης, παρά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αλλά ούτε και να «σπρώξει» τη Συρία πιο κοντά στο Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανεβάσει μεν τους τόνους εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν του ζητά να εγκαταλείψει την εξουσία.

Τα περισσότερα ξένα κράτη έχουν συστήσει στους υπηκόους τους που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Και ο ΟΗΕ ζήτησε από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του να εγκαταλείψει τη Συρία.

Επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος , σε μία σπάνια ανακοίνωσή τους για τις ταραχές σε χώρες της περιοχές, καταδίκασε την Τρίτη τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν δημοκρατία «σε διάφορες αραβικές χώρες».

Οι διαδηλωτές, σημείωσε η ανακοίνωση, «αξίζουν υποστήριξη και όχι σφαίρες». «Τα αιτήματα του κόσμου για ελευθερία και δημοκρατία είναι αιτήματα που χρειάζονται υποστήριξη» τονίζει το κείμενο, καλώντας τα αραβικά καθεστώτα και τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν για μεταρρυθμίσεις και «να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών για να γλιτώσουν τους πολίτες τους από την αιματοχυσία».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη αραβική χώρα, αλλά επισημαίνεται ότι οι εξεγέρσεις που ανέτρεψαν δεσποτικούς ηγέτες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και οι διαδηλώσεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη «σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον αραβικό κόσμο (...) της οποίας ηγούνται οι νέοι που επιζητούν ένα καλύτερο παρόν και ένα λαμπρότερο μέλλον».

 


     
         Καταιγίδα άμμου στο Κουβέιτ


 

Mπαχρειν. Εν ψυχρο πυροβολισμος διαδηλωτη. Σοκαριστικο Video

 Προσφατα κυκλοφορησαν πλανα απο τις επιθεσεις στο Παγκοσμιο Κεντρο Εμποριου την 9/11 από  ελικοπτερο της αστυνομιας της Νεας Υορκης.



Κανταφι: Θα χυθει πολυ αιμα αν επεμβουν οι ΗΠΑ

Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δηλώνοντας εξάλλου έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας.

«Θέλουν να γίνουμε πάλι σκλάβοι όπως τότε με τους Ιταλούς;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πρωην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη. «Δεν θα το δεχθούμε ποτέ», διεμήνυσε, «θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη, ο Καντάφι κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της. «Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», παρατήρησε.
Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να ιδρύσουν επιτροπές για την εξεύρεση της αλήθειας και επανέλαβε τα περί συνωμοσίας για τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου και εδάφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πετρελαιοπαραγωγές περιοχές είναι ασφαλείς, αλλά οι ξένες εταιρείες φοβούνται τυχόν επιθέσεις ενόπλων.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», ανέφερε νωρίτερα στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας πως δεν κατέχει κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί. «Το λιβυκό σύστημα», τόνισε, «είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού (...) Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα».
«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (της επανάστασης του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό. Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», υποστήριξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την «Τζαμαχιρίγια», την οποία προσδιόρισε ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».
«Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός. Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Καντάφι στην ομιλία του που μεταδίδεται από τη λιβυκή τηλεόραση.
Για μία ακόμη φορά απέρριψε τα περί διαδηλώσεων στη Λιβύη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα ενώ έκανε λόγο για υπερβολές των μέσων ενημέρωσης για τον αριθμό των νεκρών και τις αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας του. «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (...) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», ισχυρίστηκε, λέγοντας πως έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο 150 άτομα, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.000. «Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους. Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη.
Παρ' όλα αυτά ο Καντάφι, κατά την αναφορά του στην Αλ Κάιντα, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με οποιονδήποτε από τους εμίρηδες, που θα προσέλθει σε διαβουλεύσεις μαζί του, όμως όπως υποστήριξε, «δεν επιθυμούν τη συζήτηση ... δεν έχουν κανένα αίτημα».
Στις εικόνες που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ο κόσμος υποδεχόταν τα λόγια του Καντάφι με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «Θα παραμείνεις σπουδαίος» και «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! (...) Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».
Εν τω μεταξύ, στην πρόβλεψη ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας εντός δύο ημερών προέβη ένας εκ των υιών του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
«Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί. Εντός δύο ημερών, όμως, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», ισχυρίστηκε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα», είπε ο υιός Καντάφι, για να επισημάνει πως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η λιβυκή κυβέρνηση, συμπλήρωσε, αδημονεί να αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1939456

Σκοπια: Προεκλογικα παιχνιδια με το ονομα 

Σε παιγνίδια προεκλογικών σκοπιμοτήτων στα Σκόπια εμπλέκει την υπόθεση του ονόματος ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος χθες εμφανίσθηκε να αναιρεί ο ίδιος τα όσα «κατήγγειλε» η κυβέρνησή του στις 15 Φεβρουαρίου με επιστολή της στον γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκρούεφσκι απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του το 2008 παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι «δεν είχε αποδεχθεί την αλλαγή του ονόματος, αλλά το να τεθεί η πρόταση Νίμιτς σε δημοψήφισμα, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό...». Το ζήτημα προέκυψε από την επιστολή που έστειλε στο γ.γ. του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Α. Μιλοσόσκι ως απάντηση επιστολής που είχε στείλει ο Δ. Δρούτσας με την οποία επισήμανε στον κ. Μπαν κι Μουν την απροθυμία της σκοπιανής κυβέρνησης να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συνομιλίες αλλά και για τις κινήσεις εξαρχαϊσμού και καπηλείας ελληνικών ιστορικών συμβόλων που έρχονται σε αντίθεση με την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Επιστολή
Στην επιστολή του ο κ. Μιλοσόσκι δηλώνει ότι η χώρα του συμμετέχει εποικοδομητικά στις συνομιλίες για το όνομα και στο πλαίσιο αυτό «η Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχθηκε έναν αριθμό προτάσεων που τέθηκαν από τον κ. Νίμιτς σαν βάση για επίλυση, περιλαμβανομένης της πρότασης του Μαρτίου 2008 για ««Republic of Macedonia (Skopje)»» την οποία η ελληνική δημοκρατία απέρριψε».
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί την πρόταση αυτή, η δήλωση του κ. Γκρούεφκσι αποδεικνύει ότι ούτε και η πΓΔΜ είχε δεχθεί την πρόταση αυτή. Γιατί είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα όχι την επίλυση της διαφοράς για το όνομα αλλά την παραπομπή μιας πρότασης σε... δημοψήφισμα! Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας κάλεσε τη σκοπιανή πλευρά να ανταποκριθεί στις προτάσεις που καταθέτει η Ελλάδα και επισήμανε ότι αναμένουμε λύση που θα «απελευθερώνει το ευρω-ατλαντικό μέλλον της χώρας...». Η κ. Ντ. Μπακογιάννη που ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2008 δήλωσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι «επενδύει στον εθνικισμό και την αδιαλλαξία που οδήγησαν την πΓΔΜ στο περιθώριο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=99699170

 Κλίντον: Ο Καντάφι χρησιμοποιεί μισθοφόρους και κακοποιά στοιχεία  



 Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρησιμοποιεί «μισθοφόρους και κακοποιά στοιχεία» για να καταπιέσει το λαό του, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως.

«Ο Καντάφι και το περιβάλλον του πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτές τις πράξεις που παραβιάζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις (της Λιβύης) και την αξιοπρέπεια», δήλωσε η Κλίντον μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι καθώς η διεθνής κοινότητα μελετά τα επόμενα βήματά της.
«Εχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι, τώρα, χωρίς άλλη βία ή καθυστέρηση», υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός.
Εξάλλου η Κλίντον δήλωσε ότι η υποστήριξη της μετάβασης προς τη δημοκρατία που γίνεται αυτή τη στιγμή στον αραβικό κόσμο είναι «στρατηγική αναγκαιότητα», επισημαίνοντας κυρίως το παράδειγμα της Αιγύπτου.
«Οι αξίες μας και τα συμφέροντάς μας συγκλίνουν, διότι η υποστήριξη αυτών των μεταβάσεων δεν είναι μόνο θέμα ιδανικών, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα», υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν αυτές τις επαναστάσεις, κυρίως μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας, δήλωσε επιμένοντας στην αναγκαιότητα να δοθούν ευκαιρίες στους νεαρούς Αραβες.
Η Κλίντον ζήτησε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο, αποκλείοντας μόνο «τις αντιδημοκρατικές επιρροές». «Γι' αυτό το λόγο ελπίζουμε οι στρατιωτικοί αρχηγοί στην Αίγυπτο να έρθουν σε επαφή με την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».
«Οι Αιγύπτιοι ζητούν συγκεκριμένα μέτρα πριν τις εκλογές», συνέχισε. «Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/02/2011_380579 

 

Ιρλανδική κυβέρνηση δρομολογούνται στις εκλογές

Chris in Paris
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου οι ψηφοφόροι στήριξαν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι απέστειλε στην κυβέρνηση που υπέγραψε τη συμφωνία συσκευασία διάσωσης.  Ήταν μια από τις χειρότερες ήττες ποτέ για το συντηρητικό κόμμα Fianna Fáil.  Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να είναι ένας συνασπισμός από το κεντροδεξιό Fine Gael και Εργασίας. The Guardian
Σε μια εκλογή που κυριαρχείται από τον φόβο και την οργή για την οικονομική κατάρρευση που οδήγησε σε € 80bn διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την πιο επιτυχημένη πολιτικό κόμμα της Ιρλανδίας Fianna Fáil υπέστη μια ιστορική και καταστροφική ήττα, με την υποστήριξη του εκτιμάται σε μόλις 15%.  Λίγους μόλις μήνες μετά τη συμφωνία με το bailout τράπεζα ήταν σε καλό δρόμο για να ηττηθεί στην τέταρτη θέση με μια πληθώρα ανεξάρτητων υποψηφίων - χειρότερη απόδοσή του από Eamon de Valera το ίδρυσε το 1920.
Η καταστροφή θα βυθιζόταν κόμματος, μέχρι τον περασμένο μήνα υπό την ηγεσία από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι οι Συντηρητικοί υπέστησαν λόγω κατολισθήσεων 1997 Μπλερ και σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στην ιρλανδική πολιτική. Για επτά δεκαετίες Fianna Fáil υπήρξε η κυρίαρχη δύναμη στην ιρλανδική πολιτική ζωή και απολάμβανε 14 χρόνια αδιάκοπη κανόνα, έως ότου αυτό το ταπεινωτικό γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Εν τω μεταξύ, η στήριξη για το Σιν Φέιν προβλέπεται ότι θα έχουν φτάσει σε ένα ρεκόρ 10% σε μια RTE δημοσκόπηση εξόδου, με Gerry Adams, τον πρόεδρο του κόμματος, που αναμένεται να εκλεγεί στην παραμεθόρια περιφέρεια της Louth.
http://www.americablog.com/2011/02/irish-government-routed-in-elections.html 

 

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» βλέπει στη Λιβύη σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ

 

Ηνωμένα Έθνη
Προσχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζητά κυρώσεις κατά του καθεστώτος. Έκτακτη συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου την Παρασκευή.

Επιπλέον, το προσχέδιο ζητά την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, την απαγόρευση των μετακινήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για κορυφαία στελέχη του καθεστώτος.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231081001

Κατάσταση χάους επικρατεί στη Λιβύη

24/2Κλιμάκωση των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, όπου αρκετές χώρες έχουν παραδοθεί στον έλεγχο των διαδηλωτών. Στην Τρίπολη, ωστόσο, ισχυρές παραμένουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι ξένοι πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα ζωγραφίζουν με τα πιο ζοφερά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε αυτή.

http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=34632