Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Νέα μέτρα αξίας 22 δισ. ευρώ θα επιβληθούν την τετραετία 2012- 2015

Νέα μέτρα αξίας 22 δισ. ευρώ θα επιβληθούν την τετραετία 2012- 2015 μέσα από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής. Τα 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ από την περικοπή δαπανών με επίκεντρο τους μισθούς και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις).


Τα νούμερα ανακοινώθηκαν σήμερα στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τα οποία συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνστνατίνου. Περιλαμβάνονται σε κείμενο παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.


Επαναλαμβάνει όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο και ορίζει χρονικά ότι στο τέλος Μαρτίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο σχέδιο του νέου πλαισίου. Τελικό στόχος είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή στο μέσο Μαίου.


Προηγουμένως, στο μέσο Απριλίου θα εγκριθεί από την Τρόικα αφού προηγουμένως περάσει από το υπουργικό συμβούλιο.


Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα πιο πολλά μέτρα σε αξία πρέπει να βρεθούν το 2012. Πρέπει να εξοικονομηθούν 7 δισ. ευρώ με ισάξια επιπλέον μέτρα. Το 2013 αναζητούνται 4 δισ. ευρώ, 7 δισ. ευρώ  αναλογούν για το 2014 και 4 δισ. ευρώ για το 2015.


Σε πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο στοχοποιούνται οι μισθοί και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις ως βασική πηγή εύρεσης των εσόδων καθώς όπως επισημαίνεται αποτελούν το 65% του συνόλου των δαπανών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου