Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Μέρκελ: Δεν αρκούν τρία χρόνια στην Ελλάδα

Δεν αρκούν τρία χρόνια για να διορθώσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της, δηλώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Αποκλείει παράλληλα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο.
Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η οποία βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα, επιφυλασσόμενη του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να ανέφερε -σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες- ότι θα υποστήριζε τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν λάβει Ελλάδα και Ιρλανδία από ΕΕ και ΔΝΤ αν οι δύο χώρες αναλάβουν κάποιες δεσμεύσεις. Ως παράδειγμα αυτών των δεσμεύσεων έφερε για την Ελλάδα τις ιδιωτικοποιήσεις και για την Ιρλανδία την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Συγκρατημένο το Βερολίνο εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής
Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, το Βερολίνο φαίνεται πως κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών του όσον αφορά στα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης την Πέμπτη, η αυριανή σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις γύρω από το μηχανισμό διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών.
«Νομίζω ότι οι αγορές έχουν ήδη καταλάβει πως δεν πρόκειται να υπάρχουν ιδιαίτερες αποφάσεις αύριο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Όττο Φρίκε, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μια συμβιβαστική λύση πρόκειται να προκύψει στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 24 και 25 Μαρτίου.
Ανάλογες εκτιμήσεις διατύπωσαν και άλλοι Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου