Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Βερολίνο: «Εκτός πραγματικότητας» τα περί εξόδου από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν υπήρξε, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», τονίζει σήμερα το Βερολίνο, διαψεύδοντας τις φήμες περί επιστροφής στη δραχμή, που ανέκυψαν μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel.
«Να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαψεύσεις, μία τέτοια πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο επίμαχο δημοσίευμα, που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές.
Η μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου ενέτεινε τη φημολογία, παρά τις συνεχείς κατηγορηματικές διαψεύσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. «Αυτή η σύσκεψη ήταν μία ανταλλαγή ιδεών, τίποτε παραπάνω», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, παραπέμποντας στην επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα εκτιμήσει μέχρι τον Ιούνιο τα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα της αποστολής», ανέφεραν κυβερνητικοί εκπρόσωποι.
Εάν η αποστολή φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της μείωσης του χρέους και του ελλείμματος που έχουν τεθεί, «θα πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν την αποκατάστασης της φερεγγυότητας της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη για μείωση των επιτοκίων ή για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ
Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί μείωση του επιτοκίου των δανείων που λαμβάνει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και την ΕΕ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα επιδιώκει επίσης μια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευθεί βάσει του μνημονίου, καθώς αυτά έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στην οικονομία της.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, παρατηρεί η Die Welt, είναι να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ δύο χρόνια αργότερα του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε ότι κάτι τέτοιο θα επιτυγχανόταν το 2014.
Αντίθετος σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γερμανός βουλευτής των Συντηρητικών Μίχαελ Μάιστερ. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο κ. Μάιστερ επεσήμανε ότι μια συμφωνία για μείωση του επιτοκίου στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από ΕΕ και ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του χρέους.
Προηγήθηκε δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρούντερλε, με την οποία απέρριψε τις φημολογίες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο απλώς θα αποδυναμώσει την Ευρώπη. «Δεν είμαι υπέρ, είμαι περισσότερο της αντίθετης άποψης» δήλωσε ο Μπρούντερλε, στο περιθώριο μίας κομματικής συνάντησης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο Βερολίνο. «Αντίθετα», συμπλήρωσε, «στόχος μας θα πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την Ευρώπη».

Προκαταρκτική για το επίμαχο δημοσίευμα
Εν τω μεταξύ, έντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα του επίμαχου δημοσιεύματος του Spiegel [Βλέπε άρθρο] , έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.
Η κ. Ράικου ζητεί από τον εισαγγελέα που θα διενεργήσει την έρευνα, να εξετάσει αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο τον πανικό των πολιτών και την απώλεια εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα.
Στη Βουλή το θέμα της έκτακτης συνάντησης
Το θέμα φέρνει επίσης στη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ερώτησή του προς το υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Τσίπρας ζητεί την κατάθεση των πρακτικών που τηρήθηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών παρουσία του προέδρου του Eurogroup, καθώς, όπως τονίζει, είναι φανερό πως η σύσκεψη αφορούσε στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και στα νέα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και η τρόικα.
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, πιθανότερα σενάρια είναι η σύνταξη ενός νέου Μνημονίου και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας υπό εποπτεία», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο «τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το μέλλον των επόμενων γενεών να συζητούνται μυστικά, εν αγνοία του λαϊκού παράγοντα και των θεσμών της χώρας». Για τους λόγους αυτούς ζητεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου να διευκρινίσει ποιες αποφάσεις ελήφθησαν σχετικά με τη χώρα στην άτυπη συνάντηση.
Κατά τη συνάντηση, υποστήριξε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα και ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση με γοργά βήματα. Οπως είπε, «τα όσα συνέβησαν στο Λουξεμβούργο έγιναν όπως τα περιέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, για να φύγουμε από την κρίση, χαρακτηρίζοντας εξάλλου ως σενάρια τα όσα ακούγονται περί υποθήκευσης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Τέλος, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών για τη «νομιμοποίηση μιας πολιτικής σωτηρίας της χώρας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Απέρριψε ακόμη «την καταστροφολογία που καλλιεργείται εδώ και ενάμιση χρόνο» και έκανε έκκληση για ενότητα όλων ώστε να «ξεπεράσουμε ό,τι μας κρατά δέσμιους στο παρελθόν».΄
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε και πάλι τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδείξουν υπευθυνότητα και συναίνεση εγκαταλείποντας τους λαϊκισμούς και την εθνική, όπως είπε, ανευθυνότητα.

Σήμερα, πάντως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι απέρριψε τα περί αποχώρησης κράτους-μέλους από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «τεχνικά και οικονομικά αδύνατο».
Σε δηλώσεις του στο αυστριακό περιοδικό «Profil» ο Νοβότνι χαρακτήρισε «ανοησίες» τις προτάσεις για έξοδο -έστω και προσωρινά- μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και υποτίμηση του νομίσματός της προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές. Όπως εξήγησε, «οι πολίτες των χωρών αυτών θα κατέκλυζαν αμέσως τις τράπεζες προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, το οποίο θα οδηγούσε σε άμεση κατάρρευση των τραπεζών αυτών».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι εκτιμά πως είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την ευρωζώνη, εντός της επομένης πενταετίας.
Όπως προβλέπει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Independent, παρ� όλο που οι κρίσεις θα επιμείνουν, τα επόμενα ένα με δύο χρόνια η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί και το ζήτημα θα αφορά στην ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών της Ελλάδας, κατά πρώτον και, στη συνέχεια, πιθανά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αν αποτύχει το πρώτο σχέδιο τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Σε ορίζοντα πενταετίας όμως, θεωρεί εξαιρετικά πιθανό πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν σε ορισμένες περιφερειακές οικονομίες (την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) να έχουν ως αποτέλεσμα την έξοδό τους από την ευρωζώνη, αντί να υποστούν «μόνιμη στασιμότητα ή ύφεση».
Αίσθηση εν τω μεταξύ προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον «Ελεύθερο Τύπο», ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα είναι πολύ πιο φιλόδοξο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, από αυτό της Ελλάδας.
«Σε ό,τι αφορά στην Πορτογαλία, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συμφώνησαν με τη Λισαβόνα ένα πρόγραμμα που δεν μπορώ να πω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από πλευράς δυσκολιών», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Αλλά θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο φιλόδοξο σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου