Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

«Λανθασμένες οι μετρήσεις» που οδήγησαν σε συναγερμό στη Φουκουσίμα

Λανθασμένη ήταν κατά την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί η μέτρηση για επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα του φυσιολογικού, γεγονός που οδήγησε σε «κόκκινο» συναγερμό με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν άρων-άρων το κτίριο του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου.
Ωστόσο, παρά το λάθος -για το οποίο η εταιρεία TEPCO απολογείται- τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν αρκετά ψηλά για να δικαιολογούν την εκκένωση.
Ο αντιπρόεδρος της Tokyo Electric Power (TEPCO) Σακάε Μούτο απολογήθηκε δημοσίως για την εσφαλμένη μέτρηση, που εκτίναξε στο «κόκκινο» τους φόβους εντός και εκτός Ιαπωνίας για τις επιπτώσεις της μόλυνσης από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Αρχικά, εκπρόσωπος της TEPCO είχε ανακοινώσει ότι το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού, στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισιβέρτ (mSv) ανά ώρα.

«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα, ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση» δήλωσε. «Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καισίου και άλλων ραδιενεργών ουσιών, που υπό κανονικές συνθήκες δεν ανιχνεύονται στο νερό αντιδραστήρων. Είναι πολύ πιθανόν, να έχουν υποστεί ζημιές οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου» προσέθεσε ο ίδιος.

Η μέτρηση ήταν τόσο υψηλή που αρμόδιος εργαζόμενος έπρεπε να εγκαταλείψει το χώρο πριν επιβεβαιώσει με δεύτερη ανάγνωση. «Ζητώ συγγνώμη. Θα ήθελα να διασφαλίσω ότι τέτοιο λάθος δεν θα ξανασυμβεί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της TEPCO, η οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι οι μετρήσεις ήταν αρκετά μεγάλες (τιμές 100.000 φορές υψηλότερες του φυσιολογικού), που ήταν και πάλι επιβεβλημένη η απομάκρυνση του προσωπικού από το κτίριο του αντιδραστήρα 2.

Η κρίση στο εργοστάσιο, που βρίσκεται 240 χλμ. βόρεια του Τόκιο, έχει επισκιάσει την προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τον ισχυρότερο σεισμό στην ιστορία της Ιαπωνίας και τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των Αρχών κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς και πάνω από 17.000 αγνοούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου